طرز تهیه دو نوع شیرینی مرنگ خانگی مخصوص عید نوروز
شیرینی مرنگ یا مرینگ (meringue)
شیرینی مرنگ پفکی، از جمله شیرینیهای عیدانه و نوروزی ما ایرانیها است. در این آموزش طرز تهیه شرینی مرنگ پفکی خانگی را ارائه کردهایم. شیرینی مرنگ یا مرینگ، یکی از معدود شیرینیهای عید نوروز ایران است که ریشه ایرانی ندارد. در عین حال سادگی پخت، مواد اولیه کم و در دسترس و سادگی نگهداری و سرو آن باعث شده به گزینه خوبی برای شیرینی عید نوروز تبدیل شود. البته در منابع مختلف مواد اولیه گوناگونی برای پخت این شیرینی خانگی معرفی شده است. در این مطلب، حرفهایترین دستور پخت شیرینی مرنگ به همراه مواد اولیه اصلی و اصولی آن آموزش داده میشود. همچنین از آنجا که انواع مختلفی از این شیرینی پخته میشود، در کنار آموزش طرز تهیه شیرینی مرینگ معمولی، طرز تهیه شیرینی مرنگ گردویی نیز آموزش داده میشود.
روش پخت
مرنگ پفکی معمولی
نکته1: پودر شکر حالت کاملا پودر شده شکر دانه ریز است. میتوانید با میکس کردن شکر دانه ریز در میکسر یا آسیابکن، در خانه آن را درست کنید. توجه کنید که پودر شکر باید به حدی ریز شود که یک پیمانه از آن، به شکل محسوسی سنگینتر از یک پیمانه شکر دانهریز باشد.
نکته2: همانطور که گفته شد این دستور پخت، حرفهایترین دستور پخت شیرینی مرنگ پفکی عید است. به جز کرم تارتار، سایر مواد اولیه آن هم در دسترس است. در مورد کرم تارتار هم نگران نباشید. همواره و در تمام دستورپختها میتوانید کرم تارتار را با آبلیمو و یا سرکه سفید جایگزین کنید. اما قانون این جایگزینی به این صورت است:
به ازای هر 1/2 قاشق چایخوری کرم تارتار، از یک قاشق چایخوری آبلیمو یا سرکه سفید استفاده نمایید.
طرز تهیه مرنگ پفکی عادی
1- فر را در دمای 120 درجه سانتیگراد (250 درجه فارنهایت) گرم کنید.
2- یک ورق بزرگ یا دو ورق معمولی شیرینیپزی روی سینی فر پهن کنید.
3- شکرها را در یک کاسه با هم ترکیب کنید و کنار بگذارید.
4- در یک کاسه یا درون ظرف میکسر، سفیده تخم مرغها را اینقدر بزنید تا سفید رنگ و فومی شوند. سپس کرم تارتار ( و یا یکی از جایگزینهای معرفی شده را) همراه با نمک اضافه کنید. همزمان به هم زدن نیز ادامه دهید. حالا هربار یک قاشق غذاخوری از شکرها را اضافه کنید و بعد از هر بار افزودن، به خوبی هم بزنید. این کار باید حدود 10 دقیقه ادامه یابد.
5- سپس وانیل را اضافه نمایید و با سرعتی بالا به هم زدن ادامه دهید تا یک خمیر سفت و براق به دست آید.
6- حالا نوبت استفاده از قیف شیرینیپزی است. از یک سری ساده و یا مشابه تصویر زیر استفاده نمایید. حتی اگر تا به حال با قیف کار نکردهاید، با چند بار تمرین میتوانید شیرینی مرنگ پفکی را درست کنید. برای این کار حرکت دست باید به صورت مارپیچی باشد. به صورتی که درست کردن گل شیرینی را از مرکز یک دایره (که قرار است شیرینی مرنگ در آن قرار گیرد) شروع کنید و تا کنارههای این دایره ادامه دهید.
7- پخت به اندازه یک ساعت طول خواهد کشید. تا جایی که کرم، محکم و کمی رنگی شود. در این مرحله فر را خواموش کنید اما مرینگها را از فر خارج نکنید. اجازه دهید چندین ساعت درب فر بسته بماند و شیرینیها نیز در فر باقی بماند. تا جایی که مرنگهای پفکی در همان فر با درب بسته، سرد شود. توجه کنید که یکی از ترفندهای اساسی در پخت شیرینی مرنگ، همین مورد است. بنابراین حتما آن را انجام دهید.
8- پس از گذشت چندین ساعت (یا حتی یک شب تا صبح) و سرد شدن مرینگها در فر، آنها را با ملایمت از سینی فر و کاغذ کف آن جدا کنید. شیرینی نوروزی شما آماده است. میتوانید در یک ظرف دیگر آنها را بچینید تا در مهمانیهای عید سرو شود.
نکته: ماهیت شیرینی مرنگ پفکی به صورتی است که باید ترد باشد. برای نگهداری آن از ظرفی استفاده کنید که هوا در آن نفوذ نکند. همچنین مرنگ را باید دور از حرارت و رطوبت نگه دارید. چرا که این عوامل موجب نرم شدن شیرینی میشوند. این شیرینی مرینگ را میتوان تا چند روز در دمای اتاق نیز نگاه داشت. این یک ویژگی ایدهآل برای شیرینیهای عید نوروز است که معمولا ساعتها در روز، باید بیرون از یخچال نگه داشته شوند.
شیرینی مرنگ گردویی
یکی از محبوبترین انواع مرنگ است که طرز تهیه آن از آنچه در مورد طرزتهیه مرنگ پفکی خانگی هم گفته شد، سادهتر است. مرنگ گردویی هم مثل شیرینی مرنگ معمولی، ترد و سبک است. یک ایده خوب برای عید نوروز این است که در کنار مرینگ معمولی که طرز تهیه آن آموزش داده شد، مرینگ گردویی را نیز برای مهمانانتان سرو کنید. با آموزش طرز تهیه مرنگ گردویی همراه ما باشید.
نکته: مقدار مواد اولیه گفته شده برای مرنگ گردویی، برای حدود 25 عدد شیرینی متوسط کافی است.
طرز تهیه شیرینی مرنگ گردویی
1- فر را در دمای 175 درجه سانتیگراد (350 درجه فارنهایت) گرم کنید.
2- گردوها را خرد کنید. خرده گردوها باید اندازه متوسطی داشته باشند. یعنی نه حالت پودری داشته باشند و نه مثل دانههای واقعی گردو باشند. برای این کار از یک میکسر استفاده کنید و اجازه دهید تا جایی که گردوها به حالت گفته شده در بیاید، میکسر گردوها را خرد کند.
3- سفیده تخممرغها را تا جایی که کف کند و حجم آنها افزایش یابد و سفت شود بزنید.
4- در این مرحله به صورت کامل، سفیده تخم مرغ را درون گردوهای خرد شده و شکر بریزید.
5- مانند آنچه برای مرینگ معمولی گفته شد، کاغذ مخصوص شیرینیپزی را کف سینی فر یا قالب دیگر پهن کنید. سپس آن را چرب و آردی کنید. بهتر است که برای این شیرینی از قیف استفاده نکنید. با قاشق، مایع شیرینی را به صورت دایرهای روی سینی فر بریزید. بهتر است که برای هر شیرینی به اندازه 3 سانتیمتر در اطراف آن فضای خالی بگذارید. چرا که در هنگام پخت، شیرینی بیشتر پهن میشود.
6- سینی را در فر قرار دهید. پخت این شیرینی مرینگ گردویی در شرایط و دمای گفته شده، حدود 20 دقیقه زمان میبرد (آنچه در ابتدای صفحه برای زمان پخت گفته شده، مربوط به شیرینی مرنگ معمولی است). نشانه پخت این شیرینی، طلایی شدن رنگ آن است. بعد از پخت، شیرینی را از فر خارج کنید.
نکته: پس از بیرون آوردن از فر، این شرینی مرنگ گردویی ممکن است کمی مرطوب و خام به نظر برسد. نگران نشوید. اگر اجازه دهید شیرینی تا جایی که تست پخته شدن شرینی را پاس کند، در فر پخته شود، بعد از خروج از فر، خشک و سفت خواهد شد.
7- به مدت 15 دقیقه اجازه دهید تا شیرینیها کمی خنک شوند. سپس آنها را از کاغذ و سینی فر جدا کنید و بگذارید 15 دقیقه دیگر خنک شوند. پس از آن میتوانید شیرینیها را در یک ظرف که در معرض هوا نباشد قرار دهید.
نکته: شیرینی مرنگ گردویی را میتوان تا 10 روز در دمای اتاق نگهداری کرد. به همین خاطر هم هست که برای سرو در ایام عید نوروز و پذیرایی از مهمانان گزینه مناسبی است. البته اگر بابت سفیده تخممرغ موجود در آن نگران هستید، میتوانید آن را در یخچال یا حتی فریزر قرار دهید. البته بهتر است که مدتی پیش از میل کردن، آن را در دمای محیط قرار دهید.
مواد اولیه
شیرینی مرنگ پفکی معمولی
یک پیمانه شکر دانهریز
یک پیمانه پودر شکر
8 سفیده تخممرغ
1/4 قاشق چایخوری کرم تارتار (دارای جایگزین)
1/4 قاشق چایخوری نمک
1 قاشق چایخوری عصاره وانیل یا بادام
شیرینی مرنگ گردویی
3 پیمانه گردو خرد نشده
3 سفیده تخم مرغ در دمای اتاق
1/2 پیمانه شکر سفید دانهریز
4 دیدگاه