طرز تهیه شیرینی بهشتی مناسب برای عید
شیرینی بهشتی
یکی از شیرینیهای پر فروش ایام شب عید، شیرینی بهشتی است. در ادامه سری دستورات پخت شیرینی عید در وبسایت کیکانه، به طرز تهیه شیرینی بهشتی خواهیم پرداخت. یک شیرینی خوشمزه، ماندگار، ساده و خوش خوراک که در عید نوروز در میهمانیهای بسیاری از ایرانیها جایگاه ویژهای دارد. در مورد اینکه اصلیت این شیرینی متعلق به کدام یک از شهرهای ایران است، اجماع واحدی وجود ندارد. اما مثل اکثر شیرینیهای عید نوروز، معمولا در همه جای ایران تهیه میشود، گرچه در مهمانیهای عید اصفهانیها حضور پررنگتری دارد. در ادامه با طرز تهیه 3 نوع شیرینی بهشتی خانگی، همراه ما باشید.
روش پخت
نکته 1 : برای پخت این شیرینی عیدانه، به یک میکسر یا همزن برقی نیاز خواهید داشت. چرا که در مراحل مختلف پخت شیرینی بهشتی، نیاز است که عملیات هم زدن به صورت طولانی مدت انجام شود.
نکته 2 : با توجه به سفت بودن خمیر شیرینی بهشتی، امکان استفاده از قیفهای پلاستیکی و کاغذی دستساز، وجود ندارد. مگر اینکه بخواهید مایع این شیرینی را رقیقتر کنید که این کار باید با استفاده از روغن مایع انجام شود. بنابراین برای اینکه شیرینی بهشتی شما شکل و شمایل درستی داشته باشد به قیف و ماسوره هم احتیاج خواهید داشت. البته میتوانید قید ظاهر استاندارد آن را بزنید و شیرینی را با دست در سینی فر بچینید.
نکته 3 : حتما از پودر شکر و آرد مناسب (ذکر شده در قسمت مواد اولیه) در این شیرینی استفاده نمایید. وگرنه خمیر شیرینی بهشتی، بافت نرمی نخواهد داشت. همچنین مانند بسیاری دیگر از شیرینیهای ایرانی نوروزی، در این شیرینی هم باید از روغن جامد استفاده کرد. به دنبال جایگزینی روغن جامد با روغن مایع یا کره نباشید.
نکته 4 : شیرینی بهشتی را میتوانید بدون طعم خاصی درست کنید. اما به خصوص برای عید نوروز بهتر است که آن را در طعمهای مختلف (و در نتیجه رنگهای مختلف) بپزید. برای این کار مواد اولیه اضافی (که در قسمت طعمهای مختلف شیرینی بهشتی) عنوان شده است را نیز آماده کنید. به این شکل میتوانید شیرینی بهشتی زعفرانی و نیز کاکائویی درست کنید. به خصوص شیرینی بهشتی کاکائویی طعم فوقالعادهای دارد. در صورتی هم که مایل نیستید شیرینی را با این طعمها درست کنید، قسمتهایی از دستور پخت زیر را که به ترکیب زعفران یا کاکائو با دیگر مواد اشاره میکند، نادیده بگیرید.
طرز تهیه شیرینی بهشتی
1- فر را با دمای 150 درجه سانتیگراد (300 درجه فارنهایت) روشن نمایید.
2- در یک کاسه بزرگ، پودر شکر و روغن جامد را ترکیب کنید. این کار را با سرعت بالای همزن و به مدت 10 دقیقه انجام دهید تا ترکیب تغییر رنگ دهد و بافت کرکی تشکیل دهد. وانیل را هم در همین مرحله و در حین هم زدن اضافه کنید.
3- در صورتی که مایلید شیرینی بهشتی را به صورت زعفرانی هم درست کنید، بهترین روش این است که در همین مرحله زعفران را اضافه نمایید. بنابراین بخشی از ترکیب شکر و روغن یا همه آن را بردارید. در یک استکان هم زعفران را درون آب جوش بریزید و اجازه دهید پودر زعفران کاملا حل شده و مایع زعفران دم بکشد. این مایع را به ترکیب شکر اضافه نمایید و به مدت 5 دقیقه هم بزنید.
نکته: توجه کنید که اگر بخشی از ترکیب را جدا کردید (تا بخش دیگر را کاکائویی و یا ساده درست کنید) باید نسبت مواد اولیه برای آن رعایت شود. مثلا اگر نیمی از مواد را جدا کردید و آن را زعفرانی کردید، باید آرد را هم به دو نیم تقسیم کنید و نیمی را به بخش زعفرانی و نیمه دیگر را به بخش باقی مانده اضافه کنید.
4- با توجه به نکته گفته شده آرد را اضافه کنید. بهتر است که افزودن آرد را در سه مرحله انجام دهید (هر بار 1/3 آرد) و با سرعتی ملایم هم بزنید. اگر خمیر بیش از حد سفت است، باید با دست آن را هم بزنید و ورز دهید. اینقدر این کار را انجام دهید تا خمیر به حدی که قابل استفاده در قیف باشد نرم شود.
نکته: اگر با وجود هم زدن یا ورز دادن زیاد، خمیر به اندازه کافی نرم نشد کمی روغن مایع به آن اضافه کنید. البته در صورت رعایت نسبتهای گفته شده این اتفاق نخواهد افتاد.
5- در صورتی که مایلید شیرینی بهشتی کاکائویی نیز درست کنید (که توصیه میکنیم حتما مایل باشید!) در این مرحله مقداری پودر کاکائو نیز به خمیر اضافه کنید. در واقع ممکن است نیمی از خمیر را در مرحله قبل جدا و زعفرانی کرده باشید و نیمه دیگر را در این مرحله کاکائویی کنید. به اندازهای پودر کاکائو اضافه کنید که خمیر، یک رنگ قهوهای روشن به خود بگیرد.
6- کف سینی فر را چرب و آرد پاشی کنید.
7- خمیر را درون قیف بریزید و با ماسوره شکوفه یا ستاره (یا حتی ماسورههای دیگر) در سینی شکوفه بزنید. خلال پستهها را نیز روی شیرینیهای بهشتی بپاشید.
8- شیرینیها را در فر قرار دهید تا با دمای گفته شده به مدت 20 دقیقه بپزند. رنگ شیرینیها در اثر پخت تغییر نخواهد کرد. فقط شروع به شکاف خوردن خواهند کرد.
9- سینی را از فر خارج کنید. اجازه دهید شیرینیها در همان سینی کاملا خنک شوند، سپس آنها را جدا کنید و در ظرفی مناسب برای پذیرایی از مهمانان عید بچینید.
ماندگاری شیرینی بهشتی
اگر بگوییم مهمترین عاملی که باعث شده برخی از شیرینیها از دیرباز به عنوان شیرینی عید نوروز شناخته و رایج شوند، ماندگاری مناسب آنهاست اغراق نکردهایم. در مورد شیرینی بهشتی هم به همین صورت است. اگر میخواهید این شیرینی را برای عید درست کنید، کافیست آن را در یک جای خشک و خنک نگهداری کنید.
البته همانطور که در مطلب طرز تهیه شیرینی زبان گفته شد، روشهایی هست که با انجام آنها میتوان شیرینی را در طول تعطیلات عید به همان تازگی روز اول نگاه داشت. یکی از این راهها این است که شیرینی بهشتی را در یک ظرف غیر پلاستیکی و دردار به صورت طبقهای بچینید. بین هر طبقه نیز کاغذ روغنی قرار دهید تا خرد نشوند. گذاشتن چند حبه قند درون ظرف هم موثر است. حالا درب این ظرف را سلفون بکشید و سپس درب خودش را روی آن قرار دهید. به این صورت شیرینی تا چندین هفته تازه میماند.
مواد اولیه
شیرینی بهشتی عادی
2 پیمانه پودر شکر
5/8 1 پیمانه روغن جامد در دمای اتاق
3 پیمانه آرد شیرینی پزی
1/4 پیمانه پسته خرد و خلال شده
1/4 قاشق چایخوری وانیل